Skrevet: 14. oktober 2022

Lægekokleare

Lægekokleare kaldes også skørbugsurten, fordi den er sprængfyldt med C-vitaminer.
lægekokleare, som kan findes ved Vadehavet.

Sankning

Du behøver ikke engang støvler – Koklearen er den første vadehavsurt, der byder dig velkommen, når du besøger vadehavskysten. Klip/nip bladene af. Du kan sagtens rykke en enkelt op med rod og stille i en vase derhjemme. Gør du det i februar/marts vil den skyde op med blomster efter en uges tid.

Udseende

Lægekokleare vokser i små rosetter med mørkegrønne hjerteformede blade, som er glatte og spændstige. I foråret blomstrer den med fine hvide blomster, herefter står den med smukke runde frø skulpe.

Smag

Den giver en fantastisk stærk smag af karse og peberrod til æggemaden eller som pynt på tarteletterne. I en urtesmør sparker den skarpt til brødet. Du kan bruge både blade, blomst og frøkapsel afhængig af sæson. Smagen varierer lidt – blomsten er mildest.

Bemærk

Hvis du tager et helt blad i munden bliver du blæst bagover af vild smag. Så du skal ikke samle så mange blade, for at krydrer maden derhjemme.

Bonus

Lægekokleare kaldes også skørbugsurten, fordi den er sprængfyldt med C-vitaminer. Derfor tog sømændene og måske også vikingerne, den altid med til søs for at undgå skørbug under den lange sørejse.