Skrevet: 18. december 2023

[Pressemeddelelse] Nyt EU-projekt skal sætte fart i turismesektorens grønne omstilling

Med støtte fra Interreg North Sea-programmet skal Destination Fyn og Tønder Kommune være med til at gentænke turismesektoren. Det sker gennem et nyt EU-projekt med fokus på at gøre turismesektoren mere bæredygtig.

[Pressemeddelelse] Nyt EU-projekt skal sætte fart i turismesektorens grønne omstilling

Hvert år rejser tusindvis af turister til Danmark for at holde ferie. Turisme spiller en vigtig rolle i den lokale og regionale økonomi, men det lægger også et stort pres på lokale ressourcer som vand, energi, affald og infrastruktur.

I et nyt EU-projekt sætter Destination Fyn og Tønder Kommune, i samarbejde med partnere fra fem europæiske lande, fokus på den grønne omstilling i turismesektoren. I projektet, med titlen ’Speeding up Sustainability Skills in Tourism’ (3ST), skal partnerne gentænke sektoren lokalt og fremskynde overgangen til bæredygtige, ressource- og energieffektive systemer.

De to danske partnere har i flere år haft fokus på den bæredygtige omstilling i turismesektoren gennem andre projekter, og dette arbejde fortsætter nu i 3ST-projektet.

”De fleste turismeudviklingsprojekter kræver lang tid, før man har skabt en blivende forandring. Derfor var det også en no-brainer at blive en del af 3ST, da vi fik kendskab til det gennem Det Syddanske EU-Kontor. Projektet giver os blandt andet mulighed for at arbejde videre med vores turismeudviklingsprojekt i Tøndermarsken,” siger Julie Rechnagel Bjerre Hermansen, Destination Development Manager i Tønder Kommune.

Turisme som udviklingskraft

I Tønder Kommune ligger Tøndermarsken, der gennem årtusinder er blevet formet af havet og menneskets tilstedeværelse. Det levende landskab har et enestående fugleliv og med en plads på UNESCO’s Verdensarvsliste tiltrækker området hvert år tusindvis af turister.

I løbet af de seneste fem år har den syddanske kommune arbejdet med Tøndermarsk Initiativet, hvor turismen har været en drivende kraft i udviklingen af at skabe et område, der er endnu mere attraktivt at besøge, bo og arbejde i.

Gennem Interreg North Sea-programmet har Tønder Kommune modtaget 1,4 mio. kr., mens subpartneren Tønder Erhvervsråd har fået 965.000 kr. i støtte til projektet. Erhvervsrådet skal have fokus på at skabe en bæredygtig udvikling blandt de små virksomheder i projektet, der arbejder med fødevarer.

”Med projektet håber vi på at blive skarpe på collaboration models og hvordan vi lidt mere struktureret fører dem ud i livet og får dem implementeret i flere turismespor end de to vi har med i projektet. Og så håber vi på, at det skaber en bæredygtig udvikling blandt de SMV’er og entreprenører som vi har med i projektet, så vi også får udviklet et bæredygtigt turismeprodukt,” siger Julie Rechnagel Bjerre Hermansen.

En bæredygtig destination

Hos Destination Fyn er udviklingen af turismesektoren en del af hverdagen. Organisationen arbejder målrettet for at styrke det fynske turismeerhverv gennem udvikling af destinationen og tiltrækning af turister til Fyn og øerne.

De seneste tre år har Destination Fyn, foruden fokus på en bæredygtig turismeudvikling, også haft et stort fokus på forretningsudvikling, og derfor glæder de sig til være en del af 3ST-projektet.

”Det er et rigtig stærkt program for os, fordi det rummer de to spor vi rigtig gerne vil arbejde videre med, turisme- og forretningsudvikling. Og så giver projektet os mulighed for at samarbejde med nogle stærke og sammenlignelige destinationer i Europa. Det er det, jeg synes, er noget af det allerbedste ved det her,” siger Mark Hauge Østergaard, forretningsudvikler ved Destination Fyn.

Destination Fyn har fået 3,35 millioner kr. i støtte gennem Interreg North Sea-programmet, og planen for projektets start er allerede lagt.

”Det første jeg har fokus på, er vores virksomhedsforløb, virksomhedsnetværk og kompetenceudvikling, så vores virksomheder virkelig kan mærke, at vi er i gang med projektet. Og så forventer jeg, at vi allerede er klar med de første initiativer, inden sæsonen 2024 starter,” siger han.

Og ambitionen for projektet er klar. Om tre år skal Fyn stå stærkt, når det kommer til den bæredygtige dagsorden, både inden for turisme, virksomheder og den strategiske destinationsudviklende plan.

”Det skal være os, turisterne kigger efter, når de vil rejse til en destination med fokus på bæredygtighed,” siger han.

Vil du videre mere om Interreg North Sea-programmet, er du velkommen til at kontakte EU-konsulent Helle Bech Sørensen-Hylle, [email protected].