Opdateret: 4. marts 2024

Fra 5 til 55 liter

Blot en kort køretur fra Løgumkloster, ligger vores partner Kisbæk gårdmælk. Rødderne er dybt plantet i familiens historie gennem generationer. Gården, nu ejet af Helmuth Thomsen, skiftede ejerskab i 1994, da den blot rummede 20 køer. I dag bærer gården imponerende vidne om Helmuths dedikation med hele 170 sortbrogede malkekøer.

En række af tre mælkeflasker fra Kisbæk Gårdmælk.

I 2016 opstod ideen hos Helmuth om at etablere et mejeri på gården, hvor mælken skulle produceres på gammeldags vis. For at opnå en tykkere konsistens undlader man homogeniseringsprocessen, så den bliver til en fed sødmælk. Mælken skulle tappes 12 timer før afkørsel, for at bevare friskhed, når den når ud til køberne.

Det hele begyndte med Helmuth, der solgte mælk fra et køleskab på gården og i 2 jyske byer ved hjælp af mælkebilen. I dag kan du stadig købe mælk i gårdbutikken og i over 10 byer landet over, både i Sydjylland og på Sjælland. Helmuth har stadig masser af ambitioner for videre udvikling af ruten, for at sikre at flere i Danmark kan nyde gårdmælk fra Kisbæk. Derudover kan man også købe mælken hos udvalgte mindre udsalgssteder.

 

Fødevarehuset Vores Marsk er et af udsalgsstederne. Her kan man reservere eller købe mælken direkte fra gaden, hvilket et stigende antal kunder gør. Da mælken først blev introduceret i fødevarehuset ved åbningen i 2021, blev der i gennemsnit solgt 5 flasker hver torsdag. I dag bliver der i gennemsnit solgt 55 liter ugentligt. Reservation er næsten en nødvendighed, hvis man ønsker at være sikker på at få mælk med hjem fra fødevarehuset, da efterspørgslen er stor på den eftertragtede frisktappede mælk.

 

Kisbæk Gårdmælk har implementeret et pantsystem på deres glasflasker, hvor forbrugerne kun betaler for emballagen første gang. Ved næste genkøb ombyttes de tomme med fyldte mælkeflasker, og de tomme glasflasker bliver maskinvasket, inden de igen bliver fyldt op med frisk mælk. Selvom der er ekstra arbejde med at returnere og vaske flaskerne, er det et aktivt valg fra Helmuth, da det er sund fornuft at tænke genanvendelse og spare på ressourcer og unødvendigt spild.

 

 

Udfordringen med at finde den rette etikettype.

 

Da Helmuth Thomsen var klar til at forbedre hans produkts emballage, stod Vores Marsk klar til at løfte denne udfordring sammen med dem. Vores Marsk hjalp med at finde den rette rådgivning og midler til at teste forskellige typer etiketter på de genanvendelige glasflasker. Det er nemlig ikke bare lige sådan at finde den rigtige etiket, da den både skal kunne holde til slid og gentagne maskinopvaskninger med høj varme, uden at miste farven eller falde af glasflasken.

Hos Kisbæk Gårdmælk har etiketten gennemgået noget af en forandring. Fra engangsetiketter i kopipapir, fastgjort med elastik på hver enkelt glasflaske ved hver ny påfyldning, til nu en fast, holdbar etiket på glasflasken. Det har gjort arbejdsgangene mere smidige og hurtigere og dermed sparer man både tid og gentagne arbejdsgange i produktionen.

 

Hvis din virksomhed ønsker at skabe værdi gennem projektudvikling og produktforbedringer, kan du, ligesom Kisbæk Gårdmælk, få hjælp til at realisere dine drømme. Jesper Monsrud fra Vores Marsk står til rådighed for at yde professionel rådgivning og sparring. Du kan kontakte Jesper på telefonnummeret 20550173.

Kisbæk Gårdmælk

Produkter fra denne producent forhandles i vores Fødevarehus i Tønder.