Skrevet: 14. oktober 2022

Kveller

Kvelleren eller salturten er meget salt, som navnet også indikere. Den egner sig godt til fx pesto og grønt salt.
Kveller, som kan findes ved Vadehavet.

Sankning

Den findes både på forlandet og helt ude på vaden. Den tåler at blive oversvømmet af saltvandet, så vil man plukke mange, så er det lettest helt ude på vaden, hvor de andre planter ikke længere vokser. Hvis du trækker i den river du den let op med rod. Klip i stedet spidsen af planten.

Udseende

Den vokser ofte i klynger og ligner en kaktus eller en sukkulent med fine lange opadgående stængler. Den har en flot grøn farve, men kan blive rødlig, særligt sidst på sæsonen. Den findes enkelt stængler, hvor den ikke vokser frit, men skal kæmpe om pladsen.

Smag

Hvis sprød saltvand var en smag, så var det smagen af kveller.

Bemærk

Sidst på sæsonen får den en træ-agtig tråd i midten af planten, som ikke kan bides over. Her kan den med fordel høstes i større mængder, tørres og formales til grønt salt.

Bonus

Kvelleren har primært historie i det franske køkken. I Frankrig holder de kveller festivaler, hvor de laver kveller på utallige forskellige måder. I mange år importerede vi stor mængder kveller, som blev solgt til de danske restauranter.