Opdateret: 14. oktober 2022

Østers (stillehavsøsters)

Østers har været forsvundet fra vadehavet i århundreder, men er for nyligt dukket op igen som den invasive stillehavsøsters.
østers

Sankning

I gåafstand fra kysten lever de i østersbanker på vaderne. Tag med en lokal naturvejleder, så du ikke bliver overrasket af tidevandet.

Udseende

Kan blive op til 20 cm. Skallen er kraftig og kan være jævn eller knoldet afhængigt af det underlag, østersen vokser på. Overskallen er mindre end underskallen.

Smag

Rå østers smager af frisk hav og har en konsistens som deler vandene. Østers kan med fordel sættes i ovnen, hvor skallen åbner sig og kødet bliver fast. De kan også røres til en formidabel mayo.

Bemærk

Hold dig orienteret om advarsler mod indsamling af østers i bestemte områder og undgå uklart vand. Tjek altid, at de er friske. Åbne østers skal lukke sig ved et let tryk på skallen, østers skal lukke tæt og åbne sig under varme tilberedning. Kassér hellere for mange, end for få. Både bakterier og virus dræbes ved høj varme og østers bør derfor opvarmes til 100 grader i ét minut.

Bonus

Der er masser af zink i Østers, så du bliver supersund. Østers har været forsvundet fra vadehavet i århundreder, men er for nyligt dukket op igen som den invasive stillehavsøsters. Den sætter sig på fast grund sammen med blåmuslingerne. Derfor er det velset at samle østers til privat forbrug.