Rensdyrlav

Sankning
Findes i kystnære nåletræsbeplantning og på heder og klitheder. Der findes 8 arter, men hede-rensdyrlav er den almindeligste.
Udseende
Du kender den måske fra din juledekoration, hvor den hvid-grønne farve er dekorativ. Selvom det ligner mos, er rensdyrlav faktisk ikke en plante, men en symbiose mellem alge svamp. Når man ved dét, ligner rensdyrlav da også en tør koralagtig svamp, der vokser i store klynger.
Smag
Rensdyrlav smager super i en simpel suppe f.eks. sammen med judasøre. Lavet er tidligere blevet brugt som supplement til mel i tørret og knust form. Knust lav blev også kogt i halvanden time og spist som grød.
Bemærk
Rensdyrlav vokser meget nøjsomt og langsomt, så undgå at plukke unødvendige mængder.
Bonus
Fordi rensdyr æder lavet om vinteren, har det fået navnet rensdyrlav. Siden slutningen af 1800-tallet er rensdyrlav blevet brugt til brændevin, fordi lavstivelsen kan spaltes til sukker og gæres til alkohol.